Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 30 Οκτωβρίου 2022 θα γίνει κανονικά η αλλαγή της ώρας και αυτό γιατί η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και οι γεωπολιτικές κρίσεις έφεραν αλλαγές και έβαλαν στον «πάγο» τον σχεδιασμό για την χειμερινή ώρα.
Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της E.E., σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00π.μ. σε 03:00π.μ.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Θερινή Ώρα αρχίζει και τελειώνει στη 1:00π.μ. Παγκόσμια Ώρα (Γκρίνουϊτς). Αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Στην ΕΕ, όλες οι ζώνες ώρας αλλάζουν την ίδια στιγμή. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά τη θερινή ώρα στις 2:00π.μ. τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου και επανέρχεται στην κανονική ώρα την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Στις ΗΠΑ, κάθε ζώνη ώρας αλλάζει σε διαφορετική ώρα.
Η Ευρώπη όμως θέλει να βάλει τέλος στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο. Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο, από το 2021. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. δεν φαίνεται ότι πήρε τόσο ζεστά το θέμα και τρία χρόνια μετά δεν έχουν καταλήξει σε μία κοινή θέση για το εν λόγω ζήτημα.
Γιατί καθιερώθηκε εξ αρχής η αλλαγή της ώρας;
Η θερινή ώρα (DST) είναι η πρακτική της ρύθμισης των ρολογιών μία ώρα μπροστά από την τυπική ώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και πάλι μία ώρα πίσω το φθινόπωρο, προκειμένου να γίνει καλύτερη χρήση του φυσικού φωτός της ημέρας.
Ήταν το 1976, με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Λιγότερο από το 40% των χωρών στον κόσμο χρησιμοποιούν την αλλαγή στην ώρα. Η διαφορά στο φως είναι πιο αισθητή στις περιοχές σε μια ορισμένη απόσταση από τον ισημερινό της Γης.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η θερινή ώρα οδηγεί σε λιγότερα τροχαία ατυχήματα και τραυματισμούς παρέχοντας περισσότερο φως της ημέρας κατά τις ώρες που περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους δρόμους. Ενώ άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι η υγεία των ανθρώπων μπορεί να υποφέρει λόγω των αλλαγών της ώρας. Επιπλέον, πολλές μελέτες διαφωνούν σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν θετικό αποτέλεσμα, άλλες όχι.