Της
Διονυσίας Κομπογιαννοπούλου – Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας
INVESTA Real Estate
Τι μπορούμε να σκεφτούμε, βλέποντας ένα τέτοιο τίτλο;
Υπάρχουν πολλά διλήμματα όταν πάμε να συζητήσουμε για τις λεγόμενες επενδύσεις. Τι όμως πραγματικά συμβαίνει; Τι ισχύει; Ποια θα ήταν η ιδανική επιλογή;
Επένδυση ονομάζεται η δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή. Με τεχνικούς όρους, η επένδυση είναι μια ακολουθία Καθαρών Ταμειακών Ροών.
Ζούμε σε μια εποχή, που το να επενδύεις κάπου είναι μια μορφή καθημερινότητας. Έχει αρχίσει να μπαίνει όλο και πιο συχνά στην ζωή μας και πλέον θεωρείται και κλάδος εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό αλλά και σε χαμηλότερο βαθμό στην Ελλάδα υπάρχουν εξιδεικευμένες εταιρείες που κάνουν ολόκληρη ανάλυση και ιδεασμό πάνω στις επενδύσεις. Ρίχνοντας μια πρώτη ματιά στα social media (tik-tok, Instagram, Facebook) το 90 % των άρθρων αλλά και των ενημερώσεων αφορούν τα ακίνητα, καινούργια αμάξια και τα κρυπτονομίσματα. Εμείς θα ασχοληθούμε με τα δύο πρώτα.
Το 2022 είναι μια από τις χρονιές που παρατηρείται αύξηση ζήτησης ακινήτων αλλά και αυτοκινήτων. Πως όμως αυτά τα δυο συνδέονται άμεσα με την επένδυση; Η απάντηση είναι απλή! Θέλεις να επενδύσεις στο μέλλον ή να παρουσιάζεις ένα μεγαλύτερο παρόν; Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο ονομάζεται αλλιώς και περιουσιακά στοιχεία ή παθητικές υποχρεώσεις (αγγλικά: Assets and liabilities).
Οι κύριες διαφορές λοιπόν μεταξύ αυτών των δύο είναι οι εξής:
Τα περιουσιακά στοιχεία προσδίδουν μελλοντικό όφελος στο πρόσωπο σου ή στην επιχείρησή σου (επένδυση), ενώ οι παθητικές υποχρεώσεις θα είναι απλά υποχρεώσεις προσωπικές ή στην επιχείρηση.
Τα περιουσιακά στοιχεία είναι πιο εύκολο να τα αποσβέσεις, ενώ τις υποχρεώσεις όχι.
Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν αύξηση της αξίας τους και να ωφελήσουν το άτομο ή την επιχείρηση με νέες πιστώσεις, ενώ από την άλλη να έχουμε χρεώσεις.
Αντίστοιχα συμβαίνει όταν μειώνονται αυτά τα δύο.
Τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ταξινομηθούν σε πολλούς τύπους, υλικά, άυλα, τρέχοντα, μη τρέχοντα, εικονικά περιουσιακά στοιχεία κ.λπ., ενώ οι υποχρεώσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε τρέχουσες και μακροπρόθεσμες.
Τα περιουσιακά στοιχεία επιφέρουν εισροή χρημάτων στο πέρασμα των χρόνων, ενώ οι υποχρεώσεις επιφέρουν εκροή χρημάτων.
Τα περιουσιακά στοιχεία ισούνται με υποχρεώσεις και ισόποσα κεφάλαια, ενώ οι υποχρεώσεις ισούνται με υποχρεώσεις χωρίς κάποιο επιπρόσθετο κεφάλαιο.
Ας δούμε τι συμβαίνει με τα αυτοκίνητα, βάζοντας πρώτα στην λίστα των επιλογών, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτά όλο και περισσότερο ενσωματώνονται στην αγορά αλλά και είναι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Κοιτώντας λοιπόν ένα καλό, καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σκεφτόμαστε πως είναι μια καλή και μακροχρόνια επένδυση… προς το παρόν.
Είναι ηλεκτρικό, σε βοηθάει να κάνεις εύκολα και γρήγορα τα ταξίδια σου, διαθέτει πολλές ανέσεις και νιώθεις “cool”. Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά όλες οι εταιρείες λανσάρουν καινούργια ηλεκτρικά μοντέλα; Η απάντηση είναι εύκολη… χάνει την υψηλή αξία του. Γιατί όμως;
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο λέγεται πως απλά γυρνώντας τη μίζα χάνει το 5% της αξίας του και στην συνέχεια κάθε χρόνο χάνει 10 %. Από την άλλη, βλέποντας την 2
η εκδοχή δημιουργείται ανταγωνισμός ποιότητας και πλέον οι διαφορές θα είναι ελάχιστες γιατί θα υπάρχει πληθωρισμός.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και με τις μετοχές. Μόνο που στις μετοχές υπάρχει ήδη πληθωρισμός και οι τιμές αυξομειώνονται κάθε δευτερόλεπτο. Μετοχή = ρίσκο. Για να ξέρεις πως να επενδύσεις σωστά σε μια μετοχή και να μειώσεις το ρίσκο στο 50% χρειάζεται να επενδύσεις πολύ χρόνο ή ακόμα και χρήμα σε προγραμματιστικά προϊόντα για να το δοκιμάσεις και να ξέρεις ότι έχεις μια σταθερότητα που θα σου επιφέρει ακόμα και ένα εύλογο εισόδημα.
Πως όμως αυτό ΔΕΝ συμβαίνει με τα ακίνητα;
Η απάντηση είναι εύκολη. Οι τιμές των ίδιων τύπων ακινήτων τροποποιούνται σύμφωνα με την τοποθεσία τους. Πολλοί από τους υπόλοιπους παράγοντες όπως η κατάσταση ή η παλαιότητα ή ο όροφος κλπ. συμβάλουν πολύ λιγότερο στην αυξομείωση της τιμής ενός ακινήτου. Χρειάζεσαι λίγο χρόνο και όλα βγαίνουν με απλά μαθηματικά. Απόδοση, έσοδα, διαφοροποίηση της τιμής κλπ.
Είναι απλό, αν το σκεφτούμε. Ο κόσμος έχει μάθει να επενδύει σε πράγματα που μπορεί να δει, να μετρήσει και μεταποιήσει. Οι μετοχές όπως και τα κρυπτονομίσματα, δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι, πως λειτουργούν καθαρά, δεν τα βλέπουμε, γιατί πολύ απλά είναι κάτι άυλο. Για παράδειγμα αν θέλεις να ξεκινήσεις μια επένδυση και χρειάζεσαι δάνειο, μια τράπεζα θα στο παρέχει αυτό το δάνειο μόνο όταν πας να αγοράσεις ένα ακίνητο ή ένα αμάξι. Καμία τράπεζα δεν έδωσε δάνειο σε κάποιον για να αγοράσει μετοχές, ακόμα και μετοχές της ίδιας της τράπεζας. Γιατί οι ίδιοι ξέρουν πως μετά αυτά δεν μπορούν να πάρουν πίσω, χρειάζονται κάτι απτό.
Οπότε ας δούμε ένα παράδειγμα ανάμεσα στα 2 αυτά (ακίνητο και αυτοκίνητο):
Μια μέση επένδυση την σημερινή εποχή θεωρείτε το ποσό των 50.000 ευρώ. Ας υποθέσουμε πως ένα Tesla 3 model με αυτή την τιμή θα φτάσει να έχει αξία σε 10 χρόνια περίπου στις 18.000 ευρώ, ενώ ένα ακίνητο στα αντίστοιχα χρήματα μπορεί να αυξήσει την τιμή του και πάνω από 20% στα επόμενα 10 χρόνια.
Εμείς, βρισκόμαστε στη διάθεση σας, με άμεση επικοινωνία ώστε να συζητήσουμε τις τρέχουσες ανάγκες σας και να σας προτείνουμε οικιστικές ή επενδυτικές λύσεις στον τομέα των ακινήτων.
Κομπογιαννοπούλου Διονυσία
Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας
INVESTA REAL ESTATE