Με τον ερχομό του Ιανουαρίου έχουμε και την αρχή του νέου έτους. Τι καλύτερο λοιπόν για να εφαρμόσουμε τα έθιμα της γονιμότητας που μας κληρονόμησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Ας ξεκινήσουμε:
Α. Βάζουμε σε ένα πιάτο όλα τα γεννήματα της γης μας, καρύδια, πατάτες, φασόλια, καλαμπόκια, σιτάρι και πριν κόψουμε τη βασιλόπιτα τα πετάμε στις τέσσερις κατευθύνσεις μοιράζοντας ευχές: υγεία, αγάπη, συνεργασία, καλή παραγωγή, χαρά, γονιμότητα και πολυμορφία.
Β. Πριν φτάσουν τα Φώτα αγοράζουμε ή φτιάχνουμε γλυκά και τα ρίχνουμε στη σκεπή του σπιτιού μας ή σε κάποιο σημείο του κήπου μας για τα καλικατζαράκια και τα ξωτικά του κήπου.
Γ. Την ημέρα των Φώτων παίρνουμε αγιασμό από την εκκλησία και ραντίζουμε τα χωράφια, τα ζώα και το σπίτι.
Δ. Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινάμε να σπέρνουμε τα ανοιξιάτικα λαχανικά μας. Μια λύση είναι, αν δεν έχουμε κάποιο θερμαινόμενο θερμοκήπιο, είναι να το κάνουμε μέσα στο σπίτι φροντίζοντας να υπάρχει ζέστη, υγρασία και άμεσο φως. Τη σπορά μας μπορούμε να την κάνουμε σε πλαστικά ποτήρια μια χρήσης ή σε φυτοδοχεία του εμπορίου. Τα γεμίζουμε με χωνεμένη κοπριά ή φυτόχωμα. Σε κάθε δοχείο βάζουμε τρία με τέσσερα σποράκια. Τα σποράκια επειδή είναι μικρά θα πρέπει να τα σκεπάσουμε πολύ ελαφριά, να τα ποτίζουμε και να τα τοποθετήσουμε κοντά στο παράθυρο. Όταν θα σκάσουν, θα πρέπει το ηλιακό φως να τα χτυπάει για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Σε δύο με δυόμιση μήνες, ανάλογα το είδος, τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο βλαστός τους θα πρέπει έχει το πάχος μολυβιού για να μπορέσουμε να τα μεταφυτέψουμε.
Ε. Ο Ιανουάριος είναι, επίσης, πολύ καλός μήνας και για να μαζέψουμε υλικά για το κομπόστ μας. Δηλαδή, πεσμένα φύλα που έπεσαν από τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και τους θάμνους, από τις ελιές μας, από τα υπολείμματα του κήπου και βέβαια από την κουζίνα μας. Το κομπόστ μάς βοηθά να έχουμε το δικό μας οργανικό λίπασμα οικονομικά και κατ’ αυτόν τον τρόπο ακολουθούμε τους κύκλους της φύσης.
ΣΤ. Ο συγκεκριμένος μήνας είναι και ο κατάλληλος για κλάδεμα των δέντρων μας προστατεύοντας τα ευαίσθητα φυτά μας από τον παγετό. Συνηθίζεται να φυτεύουμε τα γυμνόριζα οπωροφόρα δέντρα, όπως μηλιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, συκιές, καρυδιές, βερικοκιές, αλλά είναι εξίσου ιδανικός και για εμφύτευση γυμνόριζης τριανταφυλλιάς ή κλαδιών από κλαδέματα τριανταφυλλιάς και χρυσάνθεμων.
Ζ. Ρίχνουμε στάχτη στον κήπο μας για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια.
Η. Αν έχουμε λιμνούλα στον κήπο μας, απομακρύνουμε τα πεσμένα φύλα και τις πέτρες.
Ζ. Τέλος να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα με πολλά μικροκλίματα, τα οποία μεγαλώνουν ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες. Οπότε προσαρμόστε τις εργασίες του κήπου με βάση το τοπικό κλήμα, αν δεν γνωρίζετε τις τοπικές συνθήκες, ρωτήστε τους τοπικούς μπαξεβάνηδες.