Μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση;
Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: το ακίνητο σας δεν πρέπει να παραμένει ανεκμετάλλευτο γιατί παράγει μόνο ζημιές. Από εκεί και πέρα, είναι αντικείμενο μελέτης το αν θα το διαθέσετε για μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση για να καταλήξετε πρώτον στη λύση που θα σας αποφέρει περισσότερο κέρδος και δεύτερον, στην εναλλακτική που θα σας καταναλώνει τον λιγότερο χρόνο (διότι ως γνωστό, ο χρόνος είναι χρήμα).

Στην τρέχουσα συγκυρία, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν συγκεντρώσει αρκετά «πυρά», καθώς η εξάπλωση τους πανελλαδικά θεωρήθηκε ένας από τους λόγους όξυνσης του στεγαστικού προβλήματος. Της έλλειψης δηλαδή κύριας κατοικίας και της αύξησης των τιμών πώλησης των ακινήτων αλλά και των ενοικίων. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να απαγορευτούν μέχρι το τέλος του 2025 για συγκεκριμένες περιοχές ανά της Ελλάδα. Αν λοιπόν χρειαστείτε βοήθεια να λάβετε μια απόφαση για την αξιοποίηση του ακινήτου σας, η καταγραφή των δεδομένων στις 2 περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη.

Βραχυχρόνιες Μισθώσεις

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται πριν από την διαφήμιση του ακινήτου στις κατάλληλες πλατφόρμες, μια μελέτης της περιοχής ώστε να εκτιμηθεί ο μέσος ετήσιος αριθμός ημερήσιων μισθωμάτων, το ημερήσιο μίσθωμα καθώς και το εκτιμώμενο ετήσιο έσοδο. Υπάρχουν πλατφόρμες και έρευνες που θα βοηθήσουν σε αυτό. Από εκεί και πέρα αρχίζει η καταγραφή των δαπανών. Η προμήθεια που εισπράττουν οι πλατφόρμες, οι οποίες συνήθως ξεπερνούν το 10-12%. Η προμήθεια που εισπράττει η εταιρία διαχείρισης εάν δεν το κάνετε μόνοι σας και το αναθέσετε σε επαγγελματίες για να καλύψουν τις ανάγκες των μισθωτών. Το ενεργειακό κόστος, η καθαριότητα, οι φθορές, οι απρόβλεπτες ζημιές και φυσικά τα αναλώσιμα. Επιπλέον ο φόρος εισοδήματος που μπορεί να κυμανθεί από 15-45% σε περίπτωση που το μίσθωμα εισπράττεται απευθείας από το φυσικό πρόσωπο ή στο 22% αν υπάρχει εταιρία. Σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμο να επιλεγεί λύση που όλες αυτές οι δαπάνες που προαναφέρθηκαν να αφαιρούνται από το έσοδο για να περιορίζεται ο φόρος.


Μακροχρόνιες μισθώσεις


Σε αυτή την περίπτωση το εισόδημα είναι δεδομένο από την στιγμή που θα υπογραφεί το συμβόλαιο. Ρεύμα, νερό, αέριο και κοινόχρηστα αναλαμβάνονται από τον ενοικιαστή και εκτός από τις μεγάλες ζημιές/φθορές που δεν καλύπτονται από τον ενοικιαστή – το μίσθωμα καταλήγει ολόκληρο στον ιδιοκτήτη. Φυσικά δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τον φόρο εισοδήματος: 15-45% για τα φυσικά πρόσωπα και 22% για τις επιχειρήσεις. Μια λεπτομέρεια: Υπό προϋποθέσεις, η διάθεση κλειστών ακινήτων και η μετατροπή βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες μπορεί να οδηγήσει σε μηδενισμό του φόρου εισοδήματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μια σημαντική διαφορά: Στη μακροχρόνια μίσθωση ο ιδιοκτήτης απομακρύνεται εντελώς από το ακίνητο του για όσο διάστημα διαρκεί η μίσθωση του. Στη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει κάθε δικαίωμα να το «κατεβάσει» από τις πλατφόρμες για συγκεκριμένες ημέρες ή εβδομάδες και να το χρησιμοποιήσει για ιδίων όφελος.


Τι θα επιδιώξετε επομένως; Το πιθανώς μεγαλύτερο έσοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή την μεγαλύτερη ξεγνοιασιά και το σχετικά σταθερό εισόδημα της μακροχρόνιας;


Η απόφαση είναι δική σας.

Loading...