Τα πασχαλινά έθιμα και γλυκά είναι οι παιδικές μας αναμνήσεις!

Τα πασχαλινά έθιμα και γλυκά είναι οι παιδικές μας αναμνήσεις

Ως παιδιά, κάθε χρόνο το Πάσχα ήμασταν ανυπόμονοι στη σκέψη ότι θα μας φέρει ο  νονός και η νονά πασχαλινά δώρα, σοκολατένια γιγάντια αυγά με κρυμμένες εκπλήξεις και κουλουράκια. Οι μυρωδιές από τα πασχαλινά γλυκά είναι χαραγμένες στη μνήμη μας. Γλυκά που είναι συνδυασμένα με την παιδική μας ηλικία και γεύσεις που θυμίζουν τους παππούδες μας, τη γειτονιά που μεγαλώσαμε και το πατρικό μας σπίτι που μαζευόμασταν όλοι μαζί την Κυριακή του Πάσχα.

Κόκκινα αυγά, τσουρέκια, μαγειρίτσα και φυσικά το αρνί η το κατσικάκι στη σούβλα είναι τα εθιμοτυπικά φαγητά του Πάσχα που συναντάμε σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Κάθε τόπος της χώρας μας έχει διατηρήσει και τα δικά του έθιμα που κάνουν τη συγκεκριμένη γιορτή να είναι ξεχωριστή από μέρος σε μέρος.

Το Πάσχα στα Επτάνησα έχει βενετσιάνικη γεύση. Στην Κέρκυρα η ορθόδοξη παράδοση συνδυάζεται με τον ενετικό πολιτισμό κάνοντας το συγκεκριμένο νησί τόπο προσέγγισης για αρκετούς επισκέπτες. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα ζαχαροπλαστεία διαθέτουν δυο ξεχωριστά γλυκά, την φογάτσα που θυμίζει τσουρέκι με ιδιαίτερο άρωμα, και τις κολομπίνες οι οποίες είναι ένα κέικ από ζύμη σε πλεξούδες σε σχήμα φωλιάς, με ένα κόκκινο αυγό διακοσμημένο με πολύχρωμα φτερά. Μετά το βράδυ της Ανάστασης, οι Κερκυραίοι τρώνε μία παραλλαγή μαγειρίτσας η οποία δεν είναι σούπα αλλά μαγειρευτό φαγητό. Για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, ως έθιμο έχουν μία σούπα αυγολέμονο με μοσχάρι, αρνί και ρύζι και όχι το σούβλισμα του αρνιού. Το έθιμο αυτό συνηθίζεται και στη Ζάκυνθο.

Στην Κρήτη εκτός από τσουρέκια και κουλουράκια, τρώνε επίσης λαμπροκούλουρα, και καλιτσούνια τα οποία είναι τηγανιτές πίτες με μυζήθρα η το κρητικό μαλακό τυρί μαλάκα η τυρομάλαμα. Η Κυριακή του Πάσχα δίνει την τιμητική του στο σουβλιστό αρνί, παλιότερα όμως συνηθιζόταν να τρώνε αρνί η κατσίκι οφτό, αυγολέμονο, βραστό η κοκκινιστό το οποίο συνοδευόταν από στριφτά μακαρόνια, καλιτσούνια και χλωρό, ένα είδος τυριού.

Στην Ήπειρο, την Κυριακή του Πάσχα φτιάχνουν τυρόπιτες, γαλατόπιτες και αρνί στη γάστρα με χορταρικά. Αντί για μαγειρίτσα, φτιάχνουν το τρίμμα, γεμίζουν δηλαδή την αρνίσια μπόλια με εντόσθια και χόρτα και έπειτα το μαγειρεύουν στο φούρνο η στην κατσαρόλα με σάλτα ντομάτας. Η συγκεκριμένη συνταγή φτιάχνεται επίσης και στη Μακεδονία. Στη νότια Ελλάδα, στην Πάτρα, το αρνί μαγειρεύεται μαζί με την κοιλιά και τα πόδια, ενώ στη Μάνη αντίστοιχα προτιμάται με κόκκινη σάλτσα και λέγεται «ρεγάλι».

Στα νησιά μαγειρεύουν το αρνί η το κατσικάκι με αμέτρητες νόστιμες παραλλαγές αλλά πάντα στο φούρνο. Στην Ρόδο, την Ικαρία, τη Σάμο και τη Λέσβο το γεμίζουν με χοντρό σιτάρι, εντόσθια και σταφίδες. Στην Άνδρο προτιμάται γεμιστό με ρύζι και λαχανικά ενώ στη Σίφνο ψήνεται σε ένα πήλινο δοχείο με αρκετό άνηθο. Στη Νάξο, λέγεται αρνί πατούδο και μαγειρεύεται γεμιστό με εντόσθια, ρύζι, λαχανικά και κεφαλοτύρι. Στην Κάρπαθο, το προτιμάνε γεμιστό με αρνίσια συκωταριά, ρύζι και πλιγούρι.

Στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα όμως το αρνί, το κατσίκι και το κοκορέτσι στη σούβλα, παίρνουν την πρωτιά. Στήνονται αμέτρητες σούβλες σε κάθε γειτονιά και πλατεία, και όλοι συμμετέχουν στο γύρισμα του οβελία με συνοδεία από δημοτικά τραγούδια από νωρίς το πρωί.

Μπορεί να περνάνε οι καιροί, οι παραδόσεις όμως μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Το Πάσχα των παιδικών μας χρόνων αντανακλάται στις γεύσεις που επιλέγουμε σήμερα.

Loading...