Πως να εξασφαλίσετε ένα σπίτι "φιλικό" για τα παιδιά
Η περιέργεια και η έμφυτη λαχτάρα των παιδιών για μάθηση και εξερεύνηση συχνά κρύβουν κινδύνους για την ασφάλειά τους. Τα συχνά ατυχήματα στο σπίτι αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες τραυματισμών των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες. Αν και η υπερβολική ανησυχία μπορεί να επιφέρει εξίσου δυσάρεστα αποτελέσματα, η δέουσα προσοχή και φροντίδα των γονιών είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά τους.

Ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού, ειδικά για τα τρία-τέσσερα πρώτα χρόνια της ζωής του, θα χρειαστεί να διαμορφώσετε και το χώρο του. Τα κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι η ασφάλεια, η τάξη και η λειτουργικότητα.

Ασφάλεια

Φροντίστε να μάθετε το παιδί σας να κινείται με ασφάλεια στο χώρο του για να γίνει από νωρίς ικανό και υπεύθυνο. Άλλωστε, δεν μπορείτε να βρίσκεστε συνεχώς κοντά του και να αποτρέπετε όλους τους κινδύνους. Παρακάτω, σας παραθέτουμε μερικά σημεία, τα οποία χρήζουν της προσοχής σας:

Απομακρύνετε όλα τα αιχμηρά αντικείμενα και ό,τι μπορεί ένας μικρός εξερευνητής να καταπιεί (π.χ. κουμπιά, συνδετήρες, βίδες, ξηρούς καρπούς κτλ).

Βάλτε στις πρίζες προστατευτικό κάλυμμα και αποθηκεύστε τις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

Όταν μαγειρεύετε, κρατήστε το παιδί σας μακριά από το φούρνο και τις εστίες.

Κρύψτε τα απορρυπαντικά καθαρισμού και τα φάρμακα.

Χρησιμοποιήστε ασφάλεια στα τζάμια -ένα ειδικό διαφανές πλαστικό φιλμ- που σε περίπτωση που σπάσει το τζάμι, διατηρεί κολλημένα τα θραύσματα.

Απομακρύνετε τασάκια και τσιγάρα. Το μάσημα τσιγάρου είναι από τα συχνότερα παιδικά ατυχήματα, ενώ η ποσότητα καπνού ενός και μόνο τσιγάρου θεωρείται θανατηφόρος δόση για ένα παιδί.

Τάξη

Φροντίστε να διατηρείτε το σπίτι όσο πιο τακτοποιημένο γίνεται. Η σταθερή και συγκεκριμένη θέση των πραγμάτων μέσα στο σπίτι, όχι μόνο βοηθάει το παιδί να γνωρίσει καλύτερα τον κόσμο γύρω του, αλλά το κάνει να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς το περιβάλλον γίνεται προβλέψιμο, πράγμα που αρέσει στα μικρά παιδιά.

Όσο για τα παιχνίδια, προτιμήστε να μην τα έχετε όλα έξω και διάσπαρτα μέσα στο χώρο, γιατί είναι πολύ πιθανό το παιδί να πάψει να τους δίνει σημασία. Αφήστε εκείνα με τα οποία το παιδί παίζει περισσότερο και αποσύρετε τα υπόλοιπα. Μετά από λίγο καιρό, εμφανίστε τα πάλι, καθώς είναι πολύ πιθανό να κεντρίσουν εκ νέου το ενδιαφέρον του παιδιού.

Λειτουργικότητα

Στόχος δεν είναι να περιορίσετε ένα μικρό παιδί, αλλά να εξασφαλίσετε ένα χώρο που να ικανοποιεί αποτελεσματικά, όχι μόνο τις δικές σας ανάγκες, αλλά και τις φυσιολογικές ανάγκες του παιδιού για παιχνίδι και πειραματισμό. Σκεφτείτε τι θα το διευκόλυνε και ταυτόχρονα θα το προστάτευε. Για παράδειγμα, τοποθετείστε ένα στέρεο σκαμπό στο μπάνιο, ώστε να μπορεί να ανεβαίνει για να πλύνει τα χεράκια του και μια πετσέτα κρεμασμένη χαμηλά, για να μπορεί να τα σκουπίσει.

Βρείτε ένα χαμηλό τραπεζάκι με παιδικές καρεκλίτσες. Εκεί, θα μπορεί να φτιάξει το παιδί τα πρώτα παζλ, αλλά και να καθίσει να φάει μαζί με άλλα συνομήλικα παιδάκια.

Αγοράστε μεγάλα κουτιά αποθήκευσης για τα παιχνίδια του και με τη βοήθειά σας, τις πρώτες ημέρες, μπορείτε να του μάθετε να τακτοποιεί τα πράγματά του, έτσι ώστε και το δωμάτιο να είναι τακτοποιημένο και το παιδί να βρίσκει εύκολα το παιχνίδι που αναζητά. Αποφύγετε να τοποθετείτε παιχνίδια του σε ψηλά σημεία (ράφια, κλπ), γιατί οι απόπειρες να τα πιάσει μόνο του μπορούν αν αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνες.

Ο χαμηλός φωτισμός δε θα πρέπει να λείπει από το παιδικό δωμάτιο κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπτωση που το παιδί ξυπνήσει και σηκωθεί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει ή και να αποτρέψει την πιθανότητα του να σκοντάψει και να πέσει.

Αγοράστε μικρά οικολογικά χαλάκια για το παιδικό δωμάτιο, τα οποία καθαρίζονται και τινάζονται εύκολα ακόμα και το χειμώνα, καθώς τα ακάρεα αποτελούν την κύρια αιτία αλλεργιών στην οικιακή σκόνη (φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα σε μάτια & μύτη) και αγαπούν τα χαλιά και τις μοκέτες. Επιλέξτε χαλιά από βαμβάκι ή μαλλί και όχι συνθετικά, τα οποία περιέχουν τοξικές ουσίες.

Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουμε για τα παιδιά μας δεν πρέπει να μας κάνουν υπερπροστατευτικούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα μάθουμε να αναγνωρίζουν τους κινδύνους από μικρή ηλικία και να προφυλάσσονται από αυτούς. Η ανάθεση μικρών πρωτοβουλιών στο παιδί και η παρότρυνσή μας στην απόκτηση δεξιοτήτων από αυτό δημιουργούν και ολοκληρώνουν την προσωπικότητά του, ενώ ταυτόχρονα το προστατεύουν από πολλούς κινδύνους.

Loading...