Εθνικό ποτό των Ισπανών, η σανγκρία δεν είναι απλά ένα καθημερινό ποτό των κατοίκων της Ιβηρικής χερσονήσου, αλλά ένα από τα πιο δημοφιλή και γνωστά ποτά παγκοσμίως. Λέγεται ότι εκείνοι που εφηύραν τη σανγκρία ήταν οι Ρωμαίοι πριν από 2.000 χρόνια όταν κατέκτησαν τα ισπανικά εδάφη. Μετά την κατάκτηση τους, οι Ρωμαίοι στρατιώτες φύτεψαν στις ισπανικές επαρχίες αμπέλια και επειδή το νερό των περιοχών δεν ήταν πόσιμο, άρχισαν να αναμειγνύουν νερό με κρασί για να μπορούν να το πιουν. Η μίξη αυτή ήταν και η πρώτη μορφή της λεγόμενης σανγκρία.
Το όνομα σανγκρία προέρχεται από τη λέξη sang που σημαίνει αίμα και θυμίζει το σκούρο κόκκινο χρώμα που διαθέτει. Τα πρώτα χρόνια φτιάχνονταν με νερό, κρασί και μπαχαρικά, ενώ σταδιακά άρχισε να εμπλουτίζεται και με διάφορα φρούτα. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και επίσημη συνταγή, με αποτέλεσμα ο καθένας να την φτιάχνει όπως επιθυμεί και να την προσαρμόζει στις γευστικές του προτιμήσεις.
Εκθαμβωτική εμφάνιση, με κομμάτια φρούτων και δροσιστική γεύση, η σανγκρία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά ποτά.
Η ομάδα της INVESTA Real Estate – μεσιτικό γραφείο στη Λάρισα, μοιράζεται 3 συνταγές που μπορείτε να δημιουργήσετε στο σπίτι σας με ευκολία.
Η συνταγή για την απλή και πιο διαδεδομένη Sangria
Υλικά:
2 πορτοκάλια
1 σφηνάκι μπράντι
2 ξυλάκια κανέλας
6 καρφάκια γαρίφαλο
500 ml ανθρακούχο νερό ή γκαζόζα
2 λεμόνια
1 μήλο
2 ροδάκινα
1 λίτρο κόκκινο κρασί
120 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το κόκκινο κρασί, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα και μετά προσθέστε το χυμό των λεμονιών και των πορτοκαλιών και ανακατέψτε. Ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα σε κομμάτια, προσθέτοντας μισό πορτοκάλι και μισό λεμόνι κομμένα σε λεπτές φέτες. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρούτα με το μείγμα του μπολ και μετά καλύψτε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και αφήστε το μέσα στο ψυγείο.
Λίγο πριν σερβίρετε τη σανγκρία, προσθέστε παγάκια και την γκαζόζα, ανακατέψτε και έτοιμη!
Sangria Blanco
Υλικά:
2 πορτοκάλια
3 ξυλάκια κανέλας
6 καρφάκια γαρίφαλο
2 λεμόνια
1 πεπόνι 1 κιλού περίπου
2 ροδάκινα ή νεκταρίνια
1,5 λίτρο λευκό κρασί (μπορεί να είναι και σαμπανιζέ)
1 σφηνάκι βότκα
120 γρ. ζάχαρη καστανή
Εκτέλεση: Κόβετε τα ροδάκινα (ή τα νεκταρίνια) σε κομμάτια, αφού τα ξεφλουδίσετε. Παίρνετε το χυμό ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού και το άλλο λεμόνι και πορτοκάλι που απομένουν τα κόβετε σε λεπτές φέτες, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τα κομμάτια των φρούτων, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, τη βότκα και το άσπρο κρασί. Με ένα κουταλάκι μπορείτε να φτιάξετε σβόλους από την ψίχα του πεπονιού, αλλιώς μπορείτε να το κόψετε και σε κύβους, το ίδιο αποτέλεσμα είναι. Προσθέτετε τα κομμάτια του πεπονιού στο μείγμα και ανακατεύετε.
Καλύπτετε το μπολ με μια διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Σερβίρετε με μπόλικα παγάκια!
Sangria χωρίς αλκοόλ.
Υλικά:
3 πορτοκάλια
2 λεμόνια
1 ροδάκινο
μωβ ή κόκκινο γλυκό σταφύλι (ή χυμό σταφυλιού)
6 κύβους ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρίφαλο
1-2 φυλλαράκια μέντας
Εκτέλεση: Αποχυμώνουμε τα σταφύλια μέχρι να έχουμε γύρω στα 4-5 λίτρα χυμό σταφυλιού, εκτός κι αν θέλετε να αγοράσετε έτοιμο χυμό από σκούρο σταφύλι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το χυμό σταφυλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτετε το χυμό του ενός πορτοκαλιού και κόβετε σε λεπτές φέτες τα άλλα δύο και τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα προσθέτετε το χυμό του ενός λεμονιού και κόβετε το άλλο σε λεπτές φέτες και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Συμπληρώνετε με τα ξεφλουδισμένα κομματάκια του ροδάκινου.
Καλύπτετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Καλή σας απόλαυση! 🍹