Τα οφέλη του να κοιμόμαστε σε ένα κρύο δωμάτιο.
Μπορεί τους περισσότερους από εμάς να μας τρομάζει η ιδέα του να κοιμόμαστε σε ένα κρύο δωμάτιο, ωστόσο τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας ποικίλουν.
Η θερμοκρασία του δωματίου μπορεί να φέρει διαταραχές στα επίπεδα κορτιζόλης και μελατονίνης, επηρεάζοντας έτσι το εσωτερικό μας ρολόι και τους ρυθμούς της καρδιάς. Υψηλές θερμοκρασίες μάλιστα σχετίζονται και με την ξηρότητα των ματιών, καθώς δημιουργείται μια ξηρή ατμόσφαιρα λόγω θέρμανσης του αέρα ενώ παράλληλα μειώνεται η υγρασία.
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής μας δείχνουν ότι το να κοιμόμαστε σε δροσερό χώρο με δροσερά κλινοσκεπάσματα ωφελούν την υγεία μας, την διάθεση μας και παρατείνουν την διαδικασία γήρανσης.
Αντιγήρανση
Ένα δωμάτιο δροσερό βοηθάει το σώμα να παράγει μελατονίνη μια ουσία που συν τοις άλλοις βοηθάει πολύ στην αντιγήρανση. Άλλα οφέλη της μελατονίνης στο σώμα μας είναι:
1) Καλή διάθεση
2) Ρύθμιση βάρους
3) Καλή εγκεφαλική λειτουργία
4) Ιδιότητες κατά του καρκίνου
5) Σωστή εμμηνορροϊκοί κύκλοι
Ποιοτικότερος ύπνος
Χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν σε σταθερές θερμοκρασίες σώματος με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε έναν πιο ποιοτικό ύπνο.
Μειώνει το στρες και βελτιώνει την διάθεση
Η κορτιζόλη είναι άμεσα συνδυασμένη με το στρες και είναι αποδεδειγμένο ότι η χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα. Το χρόνιο στρες δημιουργεί μακροπρόθεσμα επιπλοκές στην υγεία όπως κατάθλιψη, διαταραχές βάρους, στομαχικά προβλήματα, δυσκολία στην απομνημόνευση και στην συγκέντρωση.
Μειώνει τα ποσοστά ασθένειας
Η σύνδεση των αναπνευστικών προβλημάτων με τις χαμηλές θερμοκρασίες έχει καταρριφθεί από τους επιστήμονες, εκτός βέβαια από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, η ξεκούραση σε κρύα δωμάτια μετριάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, λόγω της αύξησης της ινσουλίνης μειώνοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης διαβήτη.
Τέλος, η αυξημένη παραγωγή της μελατονίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και σε άλλους τύπους άνοιας. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν συνιστούν την χορήγηση μελατονίνης σε άτομα τρίτης ηλικίας, λόγω του υψηλού κινδύνου ατυχημάτων όπως των πτώσεων.